Petőfi
Üdvözöljük Iskola nyitogató 2021

ALAPÍTVÁNY

Kedves Szülők! Kedves Támogatóink!

Szívesen fogadjuk az 1%-os felajánlásaikat iskolánk alapítványa számára!

A Petőfi Utcai Általános Iskoláért Alapítvány
18387586-1-04

MENZA ügyintézés

hétfőtől-csütörtökig: 7.45-15.15
pénteken: 7.45-13.00

ebédfizetési napokon:
7.00-10.00 és 15.00-17.00

Polyák Edit
+36 20/260-28-26

2020. szeptember 1-től az étkezési térítési díjak Ft/nap
3x étkezés: 605Ft
2x étkezés: 480Ft
1x étkezés: 356Ft
engedéllyel étkezők: 640Ft
diétás napközi étkeztetés: 1288Ft
diétás menza étkeztetés: 602Ft

Következő ebédfizetés:

2021. március 17-18. (szerda, csütörtök)

3x étkezés 12.695 Ft
2x étkezés 10.080 Ft
1x étkezés 7.470 Ft

Eseménynaptár

 • márc
  12
  Megemlékezés az 1848-49-es forradalom és szabadságharcról az iskolarádióban
 • márc
  16
  Tanítás nélküli munkanap - nevelőtestületi értekezlet
 • márc 22
  -
  márc 26
  Digitális témahét

Támogatóink

mentorhalo hatartalanul ekreta

Beszámoló a Zenei hétrőlBartók Béla tekerőn játszik
 
 „… a magyar népdal 
nem pusztán a falusi élet visszhangja,
hanem az egész magyar lélek tükre.”
                Kodály Zoltán
 
Már hagyomány iskolánkban – idén tizedik esztendeje-, hogy a Zenei világnap megemlékezése után megrendezésre kerül a Zenei hét. Ebben a tanévben Vikár Béla és Bartók Béla halálának 70. évfordulójára emlékeztünk meg.

2015. október 5- 16-ig megtekinthető volt a II. emeleti zsibongóban a Képes Zenetörténeti kiállítás, melynek keretén belül Bartók Béla élete, munkássága, a népdalgyűjtés, a magyar népi hangszerek és „Dél-alföldi motívumok” kerültek bemutatásra.  A tanulóink által készített benevezések, rajzok, színezők jelenleg is megtekinthetők.


A 2 – 8. osztályos tanulók játékos zenei fejtörőket oldhattak meg október 5-9-e között 3-6 fős csapatokban. Az alsó tagozatos tanulók: 2. évfolyamból 11 csapat (55 gyermek), 3-4. évfolyamból 26 csapattal (110 gyermek), a felső tagozatos tanulók 17 csapattal (54 gyermek) vettek részt a feladatmegoldó versenyen. A 219 tanuló mellet az idén is bekapcsolódtak az 1. osztályos tanulók is, akiknek hangszeres színező volt a feladat. Az életkori sajátosságokat és a játékosságot figyelembe véve készültek a feladatok, melyeket szívesen, örömmel oldottak meg a gyermekek.

A feladatok megoldásában segítségükre volt a kiállítás képeinek és magyarázatainak elolvasása, értelmezése. Zenei totó Bartók Béláról és a magyar népi hangszerekről, titkos-trükkös idézet, zenei puzzle a népdalgyűjtésről, zenei fejtörő a népi hangszereinkről, népdalgyűjtőinkről, érdekességek a magyar népzenében –ezek voltak idén a hét feladatai. A rajzpályázatra a legkedvesebb magyar népdal illusztrálásával vagy magyar népi hangszer rajzával lehetett pályázni, melyre 24 rajz érkezett – és az 1. osztályos tanulók munkái, melyeket lehetett megtekinteni. Szeretném megköszönni a pedagógusok, tanítónők lelkiismeretes munkáját, segítségét és türelmét egész héten.

Délutáni program volt a közös éneklés és dudakészítés, melyet népi hangszerek bemutatója és Gémes Zsófia 6.c citerázása indított. A dudakészítésnél jó volt látni, ahogy az alsó tagozatos és felső tagozatos gyermekek együtt dolgoztak, segítettek egymásnak. A hangulatos dudakészítést követően dudanótát és Békés megyei népdalokat énekeltünk alsós és felsős diákok együtt. Célom, a hagyományőrzés, a dél-alföldi régiónk, benne a békés megye sajátosságainak kiemelése, valamint a közös éneklés örömének átélése révén önmagunk kifejezése, megismerése, művészeti-zenei értékeink ápolása.

A „Muzsikáló reggeli percekben” zenei pillanatképeket hallhattunk a Suli-rádión keresztül Bartók Béla műveinek és népzenénk gyöngyszemeiből. Ezúton köszönöm a segítséget a hangtechnika kezelésében.

A gyermekek nevében is köszönöm A Petőfi Utcai Általános Iskoláért Alapítvány támogatását, hiszen nem ment haza üres kézzel senki sem, aki részt vett az idei Zenei héten.

Remélem, hogy a tízedik Zenei héten is tudtam valami újat, érdekeset átadni gyermekek és felnőttek számára, és felhívni a figyelmet arra, hogy a művészetek- ezen belül a zene- milyen fontos szerepet játszik az emberek életében. Elég volt megállni egy pillanatra hallgatni, belemerülni…, akár a zene szólt, akár a kiállításba olvasgatott bele az ember.

A 4.a „Szinfóniák” csapatának üzenetével zárom beszámolómat: „Jövőre találkozunk!!!”

    
A Zenei hét feladatmegoldó versenyének eredményei:
 
Alsó tagozaton:
2. évfolyam
1. helyezés: A daloló pingvinek 2.c és a Titi-ták 2.c
2. helyezés: Zene egerek 2.b
3. helyezés: Fuvolák 2.a és a Zene banda 2.a
Kiemelendő Csuvarszki Bíborka 2.a és Parászka Nóra 2.a rajzai.
 
3-4. évfolyam
1. helyezés: Hangjegyvadászok 3.c
2. helyezés: Pumba 4.c
3. helyezés: Színes hangjegyek 4.a és a Törzshangok 4.b
Kiemelendő Csuvarszki Bettina 4.c és Gedó Brigitta 4.a rajzai.
 
Felső tagozaton:
1. helyezés: ZenÉSZEK 7.a
2. helyezés: Jucsih 8.b
3. helyezés: Anonimus 8.b
  
Írta: Greksza Attiláné

Képeket a rendezvényről a ITT vagy a galériában tekintheti meg.

Dudakészítés: