Petőfi
Üdvözöljük Programok Tanítók Iskola nyitogató 2020

ALAPÍTVÁNY

Kedves Szülők! Kedves Támogatóink!

Szívesen fogadjuk az 1%-os felajánlásaikat iskolánk alapítványa számára!

A Petőfi Utcai Általános Iskoláért Alapítvány
18387586-1-04

MENZA ügyintézés

hétfőtől-csütörtökig: 7.30-13.30
pénteken: 7.30-11.30

ebédfizetési napokon:
7.00-10.00 és 15.00-17.00

Polyák Edit
+36 20/260-28-26

Eseménynaptár

 • febr
  28
  Farsangi mulatságok
 • márc 02
  -
  márc 06
  "Pénz7" pénzügyi és vállalkozói témahét
 • márc
  13
  Ünnepi műsor - megemlékezés az 1848-49-es forradalom és szabadságharcról
 • márc
  16
  A Nyitott iskola programjának kiváltása (jan. 25.)
 • márc
  17
  Tanítás nélküli munkanap – nevelőtestületi értekezlet

Támogatóink

mentorhalo hatartalanul ekreta

Beszámoló a 2019-es Zenei hétről


Bartók Béla tekerőn játszik
  
 
 
"...és mint az ékszer is holt kincs a láda fenekén,
életet akkor kap, ha viselik:
a népdal is mennél többeké lesz,
annál nagyobb lesz világító és melegítő ereje."
 Kodály Zoltán
 
 

Beszámoló a Zenei hétről

 
Már hagyomány iskolánkban, hogy október első hete a zenéről szóljon. Október 1-én, a Zene világnapján ünnepi műsort hallhattunk a 6.a osztály előadásában. A megemlékezés után megrendezésre került a Zenei hét.
2019. október 2- 11-ig megtekinthető volt a földszinti zsibongóban a Képes Zenetörténeti kiállítás, melynek keretén belül a népdalgyűjtés, a magyar népi hangszerek és a „Dél- alföldi motívumok” kerültek bemutatásra. A tanulóink által készített rajzok, színezők jelenleg is megtekinthetők az első emeleti folyosón.
A 2 – 8. osztályos tanulók játékos zenei fejtörőket oldhattak meg 3 korcsoportban október 1-4-e között 3-6 fős csapatokban. Az alsó tagozatos tanulók: 2. évfolyamból 14 csapat (55 gyermek), 3-4. évfolyamból 24 csapattal (106 gyermek), a felső tagozatos tanulók 3 csapattal (15 gyermek) vettek részt a feladatmegoldó versenyen. A 176 tanuló mellet az idén is bekapcsolódtak az 1. osztályos tanulók is, akiknek hangszeres színező volt a feladat. Az életkori sajátosságokat és a játékosságot figyelembe véve készültek a feladatok, melyeket szívesen, örömmel oldottak meg a gyermekek. A feladatok megoldásában segítségükre volt a kiállítás képeinek és magyarázatainak elolvasása, értelmezése.
Zenei idézetek kutatása, titkos-trükkös idézet, zenei fejtörő és totó a népi hangszereinkről, népdalgyűjtőinkről, érdekességek a magyar népzenében –ezek voltak idén a hét feladatai. A rajzpályázatra a legkedvesebb magyar népdal illusztrálásával vagy magyar népi hangszer rajzával lehetett pályázni, melyre 42 rajz érkezett, és az 1. osztályos tanulók zenei színezői. A felső tagozatos tanulók számára rendhagyó ének-zene órákon emlékeztünk meg - a zenei kiállítás témái mellett- Kölcsey-Erkel: Himnusz megzenésítésének 75. évfordulójáról. Délutáni program volt népi hangszerek bemutatója, kipróbálása és a hangszerkészítés rejtelmeiről beszélgetés a könyvtárban, melyre kiállítással készültünk a tanulókkal. A hangulatos délutánt Békés megyei népdalokkal zártuk az alsós és felsős diákok együtt. Célom, a hagyományőrzés, a dél-alföldi régiónk, benne a békés megye sajátosságainak kiemelése, valamint a közös éneklés örömének átélése révén önmagunk kifejezése, megismerése, művészeti-zenei értékeink ápolása.
A „Muzsikáló reggeli percekben” zenei pillanatképeket hallhattunk a Suli-rádión keresztül a magyar népzenénk gyöngyszemeiből. Ezúton köszönöm a segítséget a hangtechnika kezelésében.
 Szeretném megköszönni Kurucz-Papp Ildikó lelkiismeretes munkáját, a pedagógusok, tanítónők, segítségét és türelmét egész héten.
 
Az idei évben az EFOP-3.3.7-17 Informális és nem formális tanulási lehetőségek kialakítása a köznevelési intézményekben című pályázat tette lehetővé a zenei feladatmegoldó verseny és rajzpályázat jutalmazását.
Remélem, hogy az idei Zenei héten is tudtam valami újat, érdekeset átadni a gyermekek és felnőttek számára, felhívni a figyelmet arra, hogy a művészetek- ezen belül a zene- milyen fontos szerepet játszik az emberek életében. Elég volt megállni egy pillanatra hallgatni, belemerülni…, akár a zene szólt, akár a kiállításba olvasgatott bele az ember.
 
A Zenei hét feladatmegoldó versenyének eredményei:
 
Alsó tagozaton:
2. évfolyam
1. helyezés: Dalos pacsirták 2.a
2. helyezés: ZenÉszek 2.a
3. helyezés: Dalos Pillangók 2.a
 
3-4. évfolyam
1. helyezés: MLGZ 4.a
2. helyezés: A zenék tudósai 4.b
3. helyezés: Őszi hang 4.a
Különdíjas a 4.c osztály a rajzpályázaton való aktív részvételért.
 
Felső tagozaton:
1. helyezés: Unikornisok 8.b és 8.c
2. helyezés: Volleyball 5.a
3. helyezés: Violinkulcsok 6.a
  
Greksza Attiláné

Békéscsaba, 2019. október 14.