Petőfi
Üdvözöljük Programok Tanítók Iskola nyitogató 2023-2024

ALAPÍTVÁNY

Kedves Szülők! Kedves Támogatóink!

Szívesen fogadjuk az 1%-os felajánlásaikat iskolánk alapítványa számára!

A Petőfi Utcai Általános Iskoláért Alapítvány
18387586-1-04

MENZA ügyintézés

hétfőtől-csütörtökig: 7.30-15.30
pénteken: 7.30-14.30

ebédfizetési napokon:
7.00-17.00

Kiss Renáta
+36 20/260-28-26

További információk

Védőnő

Balogh Edit
+36/20/550-5218
Iskolában tartózkodása:
H, K, Cs 8.00-15.00

Iskolarendőr

Kónya Orsolya
06/66/523-700

Támogatóink

mentorhalo hatartalanul hatartalanul kormany ekreta

Beszámoló a Zenei hétrőlBartók Béla tekerőn játszik
 
 „… a magyar népdal 
nem pusztán a falusi élet visszhangja,
hanem az egész magyar lélek tükre.”
                Kodály Zoltán
 
Már hagyomány iskolánkban – idén tizedik esztendeje-, hogy a Zenei világnap megemlékezése után megrendezésre kerül a Zenei hét. Ebben a tanévben Vikár Béla és Bartók Béla halálának 70. évfordulójára emlékeztünk meg.

2015. október 5- 16-ig megtekinthető volt a II. emeleti zsibongóban a Képes Zenetörténeti kiállítás, melynek keretén belül Bartók Béla élete, munkássága, a népdalgyűjtés, a magyar népi hangszerek és „Dél-alföldi motívumok” kerültek bemutatásra.  A tanulóink által készített benevezések, rajzok, színezők jelenleg is megtekinthetők.


A 2 – 8. osztályos tanulók játékos zenei fejtörőket oldhattak meg október 5-9-e között 3-6 fős csapatokban. Az alsó tagozatos tanulók: 2. évfolyamból 11 csapat (55 gyermek), 3-4. évfolyamból 26 csapattal (110 gyermek), a felső tagozatos tanulók 17 csapattal (54 gyermek) vettek részt a feladatmegoldó versenyen. A 219 tanuló mellet az idén is bekapcsolódtak az 1. osztályos tanulók is, akiknek hangszeres színező volt a feladat. Az életkori sajátosságokat és a játékosságot figyelembe véve készültek a feladatok, melyeket szívesen, örömmel oldottak meg a gyermekek.

A feladatok megoldásában segítségükre volt a kiállítás képeinek és magyarázatainak elolvasása, értelmezése. Zenei totó Bartók Béláról és a magyar népi hangszerekről, titkos-trükkös idézet, zenei puzzle a népdalgyűjtésről, zenei fejtörő a népi hangszereinkről, népdalgyűjtőinkről, érdekességek a magyar népzenében –ezek voltak idén a hét feladatai. A rajzpályázatra a legkedvesebb magyar népdal illusztrálásával vagy magyar népi hangszer rajzával lehetett pályázni, melyre 24 rajz érkezett – és az 1. osztályos tanulók munkái, melyeket lehetett megtekinteni. Szeretném megköszönni a pedagógusok, tanítónők lelkiismeretes munkáját, segítségét és türelmét egész héten.

Délutáni program volt a közös éneklés és dudakészítés, melyet népi hangszerek bemutatója és Gémes Zsófia 6.c citerázása indított. A dudakészítésnél jó volt látni, ahogy az alsó tagozatos és felső tagozatos gyermekek együtt dolgoztak, segítettek egymásnak. A hangulatos dudakészítést követően dudanótát és Békés megyei népdalokat énekeltünk alsós és felsős diákok együtt. Célom, a hagyományőrzés, a dél-alföldi régiónk, benne a békés megye sajátosságainak kiemelése, valamint a közös éneklés örömének átélése révén önmagunk kifejezése, megismerése, művészeti-zenei értékeink ápolása.

A „Muzsikáló reggeli percekben” zenei pillanatképeket hallhattunk a Suli-rádión keresztül Bartók Béla műveinek és népzenénk gyöngyszemeiből. Ezúton köszönöm a segítséget a hangtechnika kezelésében.

A gyermekek nevében is köszönöm A Petőfi Utcai Általános Iskoláért Alapítvány támogatását, hiszen nem ment haza üres kézzel senki sem, aki részt vett az idei Zenei héten.

Remélem, hogy a tízedik Zenei héten is tudtam valami újat, érdekeset átadni gyermekek és felnőttek számára, és felhívni a figyelmet arra, hogy a művészetek- ezen belül a zene- milyen fontos szerepet játszik az emberek életében. Elég volt megállni egy pillanatra hallgatni, belemerülni…, akár a zene szólt, akár a kiállításba olvasgatott bele az ember.

A 4.a „Szinfóniák” csapatának üzenetével zárom beszámolómat: „Jövőre találkozunk!!!”

    
A Zenei hét feladatmegoldó versenyének eredményei:
 
Alsó tagozaton:
2. évfolyam
1. helyezés: A daloló pingvinek 2.c és a Titi-ták 2.c
2. helyezés: Zene egerek 2.b
3. helyezés: Fuvolák 2.a és a Zene banda 2.a
Kiemelendő Csuvarszki Bíborka 2.a és Parászka Nóra 2.a rajzai.
 
3-4. évfolyam
1. helyezés: Hangjegyvadászok 3.c
2. helyezés: Pumba 4.c
3. helyezés: Színes hangjegyek 4.a és a Törzshangok 4.b
Kiemelendő Csuvarszki Bettina 4.c és Gedó Brigitta 4.a rajzai.
 
Felső tagozaton:
1. helyezés: ZenÉSZEK 7.a
2. helyezés: Jucsih 8.b
3. helyezés: Anonimus 8.b
  
Írta: Greksza Attiláné

Képeket a rendezvényről a ITT vagy a galériában tekintheti meg.

Dudakészítés: