Petőfi
Üdvözöljük Programok Tanítók Iskola nyitogató 2023-2024

ALAPÍTVÁNY

Kedves Szülők! Kedves Támogatóink!

Szívesen fogadjuk az 1%-os felajánlásaikat iskolánk alapítványa számára!

A Petőfi Utcai Általános Iskoláért Alapítvány
18387586-1-04

MENZA ügyintézés

hétfőtől-csütörtökig: 7.30-15.30
pénteken: 7.30-14.30

ebédfizetési napokon:
7.00-17.00

Kiss Renáta
+36 20/260-28-26

További információk

Védőnő

Balogh Edit
+36/20/550-5218
Iskolában tartózkodása:
H, K, Cs 8.00-15.00

Iskolarendőr

Kónya Orsolya
06/66/523-700

Támogatóink

mentorhalo hatartalanul hatartalanul kormany ekreta

Szent-Györgyi Albert intelmei az ifjúsághoz - előadás a 8.B osztályban

A Magyar Tudomány Ünnepe (november 3.) alkalmából Kmetykó András matematika tanár úr tartott előadást a 8.b osztálynak, a TIT képviseletében.

Címe: Szent-Györgyi Albert intelmei az ifjúsághoz.

Elmesélte, hogyan vált Szent-György Albert az iskolában nehezen és rosszul tanuló gyerekből kutatóvá.

Orvos és az élet titkát kutató tudós, kitűnő tanár volt. De sportoló és szellemesen társalgó humanista is. Katonai dezertőr, aki kémregénybe illő fordulatokkal politizált. Sőt: sármos férfi, akit olyannyira elvarázsoltak a nők, hogy négyszer nősült életének 93 éve alatt.

Rossz jegyeket begyűjtő kisiskolásból hogyan lett a legismertebb magyar Nobel-díjas tudós Szent-Györgyi Albert? Szent-Györgyi Imre Albert, aki 1893. szeptember 16-án látta meg a napvilágot, Budapesten.

Ám – Einsteinhez hasonlóan – Albert nem tartozott a jól tanuló kisiskolások közé. Olvasni se szeretett. Nagybátyja sokszor nevezte „tökfilkónak". Talán az ilyen és ehhez hasonló sértések sarkallták nagyobb erőfeszítésre. 16 éves korában – ahogy ő mondta –: „Hirtelen megváltozott valami az agyamban!", kifejlődött benne a tudásszomj. Kutatóorvosi pályára lépett. A tudóspalántától nagybátyja megkövetelte, hogy bejárjon az anatómiai intézetbe: a végbél szövettanáról a 20 éves medikusnak közleménye jelent meg egy német lapban.

Mentorai is akadtak az alkotásra, felfedezésre hajlamos Szent-Györgyi Albertnek. Ötletes tudóssá válását segítette – többek között –, hogy külföldi laborokban kutathatott: a Nobel-díjas Hopkins mellett Cambridge-ben, majd az USA-beli rochesteri Mayo klinikán folytathatta munkáját. De az is, hogy – „a főhatóság" jótékonyan beavatkozott: Klebelsberg Kunó hívásának engedve, oltalmát elfogadva – hazajött, s Szegeden olyan személyi és anyagi feltételeket kapott, hogy kiteljesíthette magát. A Tisza-parti egyetemnek köszönheti, hogy professzori címet, tanszéket, önálló labort, és mellé egyre bővülő csapatot kapott. Így iskolát alapíthatott.

A második felesége és a lánya is rákban hunyt el, ezért élete hátralévő részét a rák ellenszerének a felkutatásával töltötte.

Kmetykó tanár úr ajánlott néhány könyvet is olvasásra, olyanokat is, amelyek az iskolai könyvtárban is elérhetők. Néhányból részleteket olvasott fel.

Köszönjük, hogy meghallgathattuk.

Mahler Hajnalka
8.B osztályfőnök
 

Képeket a rendezvényről a IDE KATTINTVA vagy a galériában tekintheti meg.